Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Πως να φτιαξετε ενα μικρο σαλιγκαροτροφειο


Αυτην την εποχη τα σαλιγκαρια βρισκονται σε χειμερια ναρκη περιπου 5 εκατοστα κατω απο το εδαφος,
περιμενοντας την ζεστη της Ανοιξης για να ξαναβγουν στην επιφανεια συνεχιζοντας τον κυκλο αναπτυξης τους.Αν εχετε κηπο πιθανον να εχετε μαργαριτες και αλλα αγριοχορτα που θελετε να βγαλετε.Ξεριζονωντας τις μαργαριτες,( αν εχετε αμμωδες εδαφος που ευνοει τα σαλιγκαρια),θα βρειτε σε μερικες ριζες σαλιγκαρια που βρισκονται ακομα σε χειμερια ναρκη και θα το καταλαβετε απο το πωμα που υπαρχει στην εισοδο του κελυφους.
Μαζευτε αυτα τα σαλιγκαρια(10-20) και ετοιμαστε το καινουργιο τους σπιτι.Εγω ειχα ενα παλιο γυαλινο ενυδρειο στην αποθηκη που ειναι τελειο για την εκτροφη και την παρατηρηση τους,εσεις εαν δεν εχετε μπορειτε να παρετε απο ενα καταστημα πλαστικο ενυδριο που ειναι φθηνο και ελαφρυ.
Για να φτιαξουμε το νεο σπιτι των σαλιγκαριων ,βαζουμε αμμωδες χωμα μια στρωση περιπου 3εκ.(ειναι σημαντικο να μην κανει λασπη το χωμα),παιρνουμε με το φτυαρι προσεκτικα,μαζι με την ριζα χαμηλη βλαστηση απο την περιοχη που πηραμε τα σαλιγκαρια και την τοποθετουμε μεσα στο σαλιγκαροτροφειο μας δημιουργωντας ενα μικρο οικοσυστημα.
Επειτα συμπληρωνουμε χωμα ωστε να καλυφθουν οι ριζες των φυτων συνολικου παχους 7-10εκ.Αυτη η ποσοτητα χωματος θα δωσει την δυνατοτητα στα σαλιγκαρια να σκαψουν και να αποθεσουν τα αυγα τους οταν ερθει η ωρα.
Στην συνεχεια βρεχουμε το χωμα με λιγο νερο κατα προτιμηση με ενα ψεκαστηρα χειρος ωστε να τους παρεχουμε την υγρασια που τοσο χρειαζονται.Τοποθετουμε τα σαλιγκαρια στο νεο τους περιβαλλον και ειναι ετοιμο το μικρο σας σαλιγκαροτροφειο.Πολλα απο τα σαλιγκαρια σας και μονο απο την θερμη των χεριων σας μπορει να  ξυπνησουν,αν δεν εχει ξυπνησει κανενα μην ανησυχειτε, μολις τα βαλετε στον χωρο που τους ετοιμασετε θα αφυπνιστουν.
Οι αναγκες τους ειναι μικρες ,ενα φυλλο μαρουλι θα τα κανει ευτυχισμενα καθως και λιγη υγρασια ,ψεκαζοντας  οταν βλεπεται να στεγνωνουν τα φυλλα των φυτων που εχετε τοποθετησει στο σαλιγκαροτροφειο σας.
Τα σαλιγκαρια ειναι ερμαφροδιτα αλλα και ανεπαρκη που σημαινει οτι ολα γεννανε εφοσον προηγηθει ο ''ερωτας'' που θα τα γονιμοποιησει για να αποθεσουν στην φωλια τους 40 -90 αυγα με διαρκεια επωασης 15-20 ημερες πραγμα που σημαινει οτι τα 10 σαλιγκαρια σε ενα χρονο μπορει να εχουν γινει ανετα 400 : )


.Αν εχετε παιδια θα ενθουσιαστουν με την παρατηρηση και συντηρηση τους,αν σκεφτεστε την καλιεργεια τους αυτος ο τροπος θα σας εξοικοιωσει με το σαλιγκαρι πριν κανετε οποιαδηποτε επενδυση και τελος αν τα τρωτε θα μπορειτε να κανετε την δικη σας φυσικη εκτροφη σαλιγκαριων προσαρμοζοντας την, στις αναγκες σας.
Καλα να περασετε :-)

5 σχόλια:

Χάρης είπε...

Πολύ καλό ιστολόγιο και με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Μπράβο στους δημιουργούς τους.
Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.
Τα σαλιγκάρια πότε πρέπει να τα μαζέψουμε; Χρειάζονται αρκετό φως; Δηλαδή το σαλιγκατοροφείο πρέπει να είναι σε υπαίθριο χώρο;

Κωστας είπε...

Γεια σου Χαρη,
Αν βγεις αυτην την εποχη, βραδακι με ενα φακο και σακουλα θα μαζεψεις αρκετα.Την ημερα ,με μια τσουγκρανα τραβωντας την σε χωμα αμμωδες και αφρατο θα βγαλεις παλι αρκετα.
Δεν εχουν ιδιαιτερη συμπαθεια στον Ηλιο :),ιδανικη βοσκη γιαυτα ειναι νυχτα με πολλη υγρασια.
Αν θελεις να κανεις φυσικη εκτροφη σαλιγκαριων πρεπει να περιορισεις εναν χωρο ω στε να μην μπορουν να δραπετευσουν υπογεια η υπεργεια,να απεντομωσεις το εδαφος γυριζοντας το με μια τσαπα και αφηνοντας το μερικες μερες να αεριστει και λιαστει πριν το ισιωσεις και το σπειρεις, ωστε να εχουν τροφη τα σαλιγκαρια σου.
Αν θελεις καποια διευκρινιση μην διστασεις να ρωτησεις.
Αν θελεις επαγγελματικες συμβουλες μπορει να ρωτησεις εδω: http://www.facebook.com/group.php?gid=137246756388&v=wall

Καλη επιτυχια :)

Χάρης είπε...

Ευχαριστώ πολύ, με κάλυψες απόλυτα

Unknown είπε...

γεια σας.πολυ ωραιο το αρθρο και κατατοπιστικο.Μια συμβουλη ομως χρειαζομαι.Υπαρχει καποιος τροπσς ωστε να αποτρεπουμε την εξοδο των σαλιγκαριων απο το ενυδρειο?(εγω τα εβαλα σε ενα πλαστικο μεγαλο κουβα.μηπως θπαρχει καμια πατεντα να εφαρμοζεται στην ακρη πανω πανω?Η μηπως να κλεισω ττο απο πανω με καποιο διχτυ πλαστικο?

Κωστας είπε...

Γεια σου Αντρεα,ηδη απαντησες στην ερωτηση σου,με πλαστικο διχτυ ,αν και τωρα, φανταζομαι,θα εχεις βρει ολες τις λυσεις.