Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010

Cob House-Σπιτι απο πηλο


cob1Σε μία από τις πιο αρχαίες τεχνικές χτισίματος με γήινα υλικά, το κομπ, χρησιμοποιούνται τα χέρια και τα πόδια για να σχηματιστούν μάζες πηλού αναμεμιγμένου με άμμο και άχυρο οι οποίες τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη διαμορφώνοντας έτσι μονολιθικές κατασκευές με μεγάλη σταθερότητα. Η λέξη κομπ προέρχεται από μια παλιά αγγλική λέξη cob που σημαίνει σβώλος.

Η διαφορά του κομπ από το κτίσιμο με πλίνθους συνίσταται στην ευκολία της κατασκευής και την ελευθερία του σχεδιασμού. Εφόσον δεν απαιτούνται ίσιες φόρμες ή καλούπια το ίδιο το υλικό οδηγεί σε οργανικά σχήματα: καμπύλοι τοίχοι, θόλοι και αψίδες. Χτίζοντας με το κομπ είναι εμπειρία παρόμοια με γλυπτική με πηλό.

Τα γήινα σπίτια είναι δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά τον χειμώνα. Η αντοχή τους σε μια μεγάλη γκάμα καιρικών συνθηκών τα κάνει άνετα και βιώσιμα στα πιο κρύα cob2κλίματα αλλά και συνθήκες ερήμου. Οι τοίχοι με πάχος που κυμαίνεται από 40 έως και 60 εκατοστά έχουν τεράστια θερμική μάζα και επαρκή μόνωση ειδική για χρήση παθητικών ηλιακών συστημάτων θέρμανσης. Απαιτείται ελάχιστη πρόσθετη θέρμανση τον χειμώνα και καθόλου ψύξη ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες. Το κομπ χρησιμοποιήθηκε επί χιλιετίες ακόμη και στις σκληρές κλιματολογικές συνθήκες των βρετανικών ακτών στο ύψος των Αλεούτιων νήσων. Χιλιάδες άνετα και γραφικά σπίτια από κομπ στην Αγγλία κατοικούνται συνέχεια εδώ και αιώνες έχοντας μάλιστα και πολύ μεγάλη τρέχουσα εμπορική αξία.

Η αναγέννηση του κομπ ξεκίνησε στην Αμερική όπου απολαμβάνει μια συνεχώς αυξανόμενη δημοσιότητα όχι μόνο λόγω των παραπάνω αναφερομένων πλεονεκτημάτων αλλά και από την δυνατότητα που προσφέρει στον ιδιοκτήτη – κατασκευαστή να αποφύγει τα τεράστια οικονομικά φορτία και τις δεσμεύσεις που cob3συνεπάγεται η αγορά κατοικίας.

Αυτή η αρχαία τεχνική δεν συνεισφέρει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα. Η γη είναι μη τοξική και τελείως ανακυκλώσιμη. Σ’ αυτή την εποχή της περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης και της έλλειψης φυσικών πόρων με τις χιλιάδες κρυμμένες τοξίνες στα σπίτια μας δεν είναι λογικό να επιστρέψουμε στο πιο αθώο φθηνό και υγιεινό οικοδομικό υλικό;
Πηγη:http://cob.grΑς δουμε πως φτιαχνεται το cob...με χερια,ποδια και καλη παρεα:)...η με την βοηθεια μιας μπετονιερας...Χτιζοντας με cob και πετρες...


Χτιζοντας με cob και αχυρομπαλες...


Περισσοτερες cob δημιουργιες...
Ονειρεύεστε ένα τέτοιο Σπίτι;
2 σχόλια:

fractal είπε...

Το παιδί fractal είχε φιάξει χωριά ολόκληρα με τη λάσπη που έπαιρνε από τα αυλάκια, όταν πότιζε ο πατέρας τα ζαρζαβατικά του..
Δεν ήξερα τότε, πως μέσα σε ανάλογες κατασκευές, στεγαζόταν και άνθρωποι.
Τότε ήξερε μόνο να στεγάζει όνειρα.
Και παραμύθια.
Και Ήρωες παραμυθιών.
Όπως τους Ήρωες στο μήνυμα της
προηγούμενης ανάρτησης.

kostas είπε...

Και οι ανθρωποι για να στεγασουν ονειρα δεν φτιαχνουν τα σπιτια;
Φτιαχνοντας παραμυθια, στην θαλπωρη τους, που να μιλανε για ηρωες,πατρικες φιγουρες,ασφαλη μονοπατια του μελλοντος..
Τι χρησιμο παιδι fractal.. σε αρμονια!
με το παιχνιδι σου εκανες την μιση δουλεια του πατερα,διατηρωντας το αυλακι βαθυ... :)