Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

ΤΑ ΦΑΓΩΣΙΜΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια χόρτα που τρώγονται. Πολλοί δεν τα γνωρίζουμε εκτός από ένα δυο είδη, που ίσως έχουμε ψωνίσει για να φτιάξουμε χόρτα ή πίτες. Τα άγρια χόρτα που φυτρώνουν στους αγρούς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Θα προσπαθήσω να παρουσιάσω μερικά για την πιο εύκολη αναγνώρισή, την αξιοποίηση και την χρήση τους.

ΑΓΡΙΟΖΟΧΟΣ (Πικρίθρα, Κουφολάχανο)-Urospermum picroides 

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20-50 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Το σχήμα τους και οι διαστάσεις των φύλων του δεν είναι σχεδόν ποτέ το ίδιο. Τα φύλλα του είναι σκουροπράσινα οδοντωτά και μακριά με παχύ κόκκινο μίσχο και κεντρικό νεύρο. Μαζεύεται από τις αρχές του χειμώνα μέχρι το τέλος της άνοιξης. Η γεύση τους είναι λίγο πικρή και τρώγονται βραστά με μπόλικο λεμόνι ή μαζί με αρνί ή κατσίκι.

ΑΝΤΡΑΚΛΑ (Γλιστρίδα η δροσιστική, τρέβα, χοιροβότανο) - Portulaca Oleracia

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα για αυτό θεωρείτε και ζιζάνιο. Τα φύλλα της είναι σκουρωπά πράσινα, σαρκώδεις και παχιά. Λέγεται ότι αν μασήσεις μερικά φρέσκα φύλλα και τα βάλεις κάτω από τη γλώσσα σου ξεδιψάς. Έχει πολύ βιταμίνη C και σίδηρο και μια διατροφική έρευνα στην Κρήτη έδειξε ότι η κατανάλωσή της, όπως και η τσουκνίδα βοηθάει την καρδιά. Μαζεύονται οι τρυφερές κορφές τους από αρχή καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Τρώγεται κυρίως ωμή σε χωριάτικες σαλάτες και γίνεται ωραία και μαγειρευτό γιαχνί κατσαρόλας. Γενικά μπορεί να αντικαταστήσει τα μαρούλια σαν πράσινο λαχανικό, αλλά τρώγεται και μόνη της σαν σαλάτα με κρεμμύδια και ξύδι.

ΒΛΙΤΟ (βλίστρος γλίντρος βλιταράκι) – Amaranth

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 80 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Αποτελεί μεγάλο ζιζάνιο στις καλλιέργειες γιατί πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Ο σπόρος του μπορεί να φυτρώσει και μετά από δέκα χρόνια. Μαζεύονται οι τρυφερές κορφές τους από αρχή καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Πρέπει να το κλαδεύουμε συχνά για να πετάει από τα πλάγια πριν προλάβει να κάνει σπόρους. Τρώγονται βραστά με ξύδι ή λεμόνι και σε συνδυασμό με σκόρδο ή τσιγαριστά με διάφορα άλλα λαχανικά όπως οι κολοκυθοκορφάδες. Φτιάχνεται μέχρι και γιαχνί με πατάτες και χρησιμοποιείτε και για πίτες μαζί με άλλα χόρτα.

ΒΟΛΒΟΙ-(Κουρκουτσέλια, κρεμμυδούλες, σκυλοκρέμμυδα)-Mouscari

Πολυετή φυτά που φτάνουν τα 15 εκατοστά. Τα συναντάμε παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Ανθίζουν από Φεβρουαρίου έως Μάρτιο. Τα βλαστάρια με τα άνθη τους τρώγονται τσιγαριστά σε ομελέτες και οι βολβοί τους μαζεύονται αργότερα και μαγειρεύονται βραστοί με λάδι και ξύδι ή γίνονται τουρσί.

ΒΡΟΥΒΕΣ (Λαψάνες, αγριοόβρουβες, πικρόβρουβες)

Ετήσια φυτά που φτάνουν τα 60 εκατοστά Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα τους είναι πράσινα μακριά.
Μαζεύονται τα φύλλα το χειμώνα για πίτες και τα λεγόμενα βρουβοβλάσταρα νωρίς την άνοιξη για βραστά με ξύδι ή λεμόνι.

ΖΟΧΟΣ (Τσόχος, Σφογκός)-Sonchus oleraceus


Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 40-80 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα του είναι ανοιχτοπράσινα οδοντωτά και περιέχουν γαλακτώδη χυμό. Μαζεύεται από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι το τέλος της άνοιξης. Η γεύση τους είναι λίγο γλυκιά και τρώγονται βραστά με μπόλικο λεμόνι και μπαίνουν και σε χορτόπιτες μαζί με άλλα χόρτα και μυρωδικά.

ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ-Calendula officinalis

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 50 εκατοστά Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα πέταλα από τα άνθη της, από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Χρησιμοποιείτε σε δερματικές παθήσεις και σε φαγητά για να δίνει κίτρινο χρώμα και άρωμα.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ (περδικονύχι, χτενάκι, βελονιά, πιρουνάκι)-Erodium cicutarium 


Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα του είναι πράσινα
Μαζεύεται τρυφερός τον χειμώνα μέχρι την άνοιξη πριν ανθίσει. Χρησιμοποιείτε κυρίως σε πίτες αλλά και σε ομελέτες με λαχανικά.

ΚΑΥΚΑΛΗΘΡΑ (Μοσχολάχανο, καυκαλίδα)-Tordylium apulum


Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Τη χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φασολάδες και σάλτσες.


ΛΑΠΑΘΟ(Λάπατο, ξυνολάπατο, ξινήθρα)-Rumex


Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 50 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Έχει γύρω στα 5 είδη πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα.
Τα φύλλα του είναι σκουροπράσινα και έχουν μια ελαφριά ξινή γεύση. Μαζεύεται από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι το τέλος την άνοιξη. Το χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν λαχανικό με κρέας.

ΜΑΡΑΘΟΣ (Μάλαθρο, Φινόκιο)-Foeniculum vulgare

Πολυετές φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φρέσκα φύλλα από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης. Το χρησιμοποιούμε σε λαχανόπιτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.

ΜΟΛΟΧΑ-Malva

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 90 εκατοστά. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Τα φύλλα τρώγονται βραστά με άλλα χόρτα, ή γίνονται ντολμαδάκια.

ΜΠΟΡΑΓΚΟ-Borago officinalis

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 40 εκατοστά. Τα συναντάμε παντού σε ακαλλιέργητους αλλά και καλλιεργημένους τόπους. Φυτρώνει από μόνο του στην νότια Ευρώπη. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλους τους τύπους εδάφους ακόμα και σε γλάστρες. Ανθίζει από την άνοιξη έως το καλοκαίρι. Τα άνθη και τα φύλλα του τρώγονται σε σαλάτες και δίνουν μια δροσερή γεύση απαλή σαν του αγγουριού. Είναι φαρμακευτικό αλλά και μελισσοκομικό φυτό.
Προφυλάξεις: Τα φύλλα του αλλά όχι τα άνθη του, περιέχουν μικρές ποσότητες αλκαλοειδών που μπορούν να βλάψουν το συκώτι αν φαγωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Όσοι έχουν προβλήματα συκωτιού θα πρέπει να το αποφεύγουν.

ΜΥΡΩΝΙ (Κτενόχορτο της Αφροδίτης)-Scandix pectin veneris

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φύλλα από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει. Το χρησιμοποιούμε κυρίως σε πίτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.

ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ-Papaver rhoeas

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 30-60 εκατοστά. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Τα φύλλα της είναι ανοιχτοπράσινα Μαζεύεται ολόκληρη από το χειμώνα έως την άνοιξη πριν ανθίσει. Τη χρησιμοποιούμε κυρίως σε λαχανόπιτες μαζί με άλλα χόρτα ή και βραστή σαλάτα.

ΡΑΔΙΚΙΑ ΑΓΡΙΑ-Cichorium

Πολυετή φυτά που φτάνουν ένα μέτρο. Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται από το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές έως την άνοιξη.Βράζονται και τρώγονται με λαδολέμονο ή μαγειρεμένα με κρέας.


ΡΟΚΑ (Αζούματο)-Eruca sativa

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60-80 εκατοστά. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα της είναι πράσινα και ο μίσχος της μακρύς και λευκός. Μαζεύονται τα φύλλα και οι τρυφερές κορφές της όλες τις εποχές του χρόνου. Ανθίζει από άνοιξη μέχρι και το καλοκαίρι. Τα άνθη της προσελκύουν τις μέλισσες. Κόβουμε συχνά τα φύλλα της για να εμποδίσουμε την ανθοφορία. Τρώγεται σκέτη σαν ξιδάτη σαλάτα ή με μαρούλι, λάχανο, ντομάτα.

ΣΕΣΚΟΥΛΟ (Σέσκλο, γλυκορίζι)-Beta vulgaris 

Πολυετές φυτό που φτάνει μέχρι τα 50-60 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα τους είναι σκουροπράσινα γυαλιστερά και το νεύρο τους λευκό και χοντρό. Καλλιεργείτε και γι αυτό μαζεύεται, άνοιξη και φθινόπωρο. Η γεύση τους είναι λίγο γλυκιά και τα φύλλα τρώγονται βραστά κοκκινιστά, ή γίνονται ντολμαδάκια και μπαίνουν και σε χορτόπιτες μαζί με άλλα χόρτα και μυρωδικά

ΣΙΝΑΠΙ

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60-80 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Τα φύλλα του είναι πράσινα ανοιχτά.
Μαζεύονται τα φύλλα το χειμώνα για πίτες ή βραστά με ξύδι. Από το μαύρο σινάπι παράγεται η μουστάρδα.

ΣΚΟΡΔΟ ΑΓΡΙΟ-Allium sativum

Πολυετές φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύετε ολόκληρο από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης. Το χρησιμοποιούμε σε λαχανόπιτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.

ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ/ΟΒΡΙΕΣ-Asparagus

Πολυετές φυτά που φτάνουν το ενάμιση μέτρο. Τα συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους και κυρίως κάτω από ακαλλιέργητες ελιές. Μαζεύονται οι τρυφεροί βλαστοί τους, δηλαδή τα νέα βλαστάρια που βγαίνουν από το Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο. Τρώγονται βραστά και πίνεται και το ζουμί τους που είναι διουρητικό, και σε ομελέτες ή σε μακαρονάδες με σάλτσα.

ΣΤΡΥΦΝΟΣ-SOLANUM NIGRUM
Οικογένεια:
 Σολανίδη (Solanaceae).
Άλλα ονόματα: Στρύχνος, βρομόχορτο, αγριοντοματιά.


Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 60 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Το φυτό κυρίως στους καρπούς του περιέχει σολανίνη που είναι τοξική, αλλά με το βράσιμο γίνετε ακίνδυνη.Μαζεύονται οι τρυφερές κορφές του όλο το καλοκαίρι. Το χρησιμοποιούμε κυρίως μαζί με βραστά τσιγαριστά λαχανικά, όπως τα βλίτα, τα φασόλια και τα κολοκυθάκια.

Ταράξακον το φαρμακευτικόν-Taraxacum officinale
Οικογένεια: Σύνθετα (Compositae).
Άλλα ονόματα: Αγριοράδικο, αγριομάρουλο, πικραλίδα, πικραφακα


Πολυετές αυτοφυές φυτό που φυτρώνει σε όλο τον κόσμο και φτάνει τα 25 εκατοστά ύψος. Το συναντάμε σε ακαλλιέργητους τόπους και σε χωράφια σαν ζιζάνιο. Πολλαπλασιάζετε εύκολα από τους σπόρους του την άνοιξη. Τα φύλλα του είναι οδοντωτά, ανόμοια μεταξύ τους και μικρότερα από το κοινό ραδίκι cichorium. Τα άνθη του ξεπετάγονται από μικρούς βλαστούς από τη βάση του φυτού είναι μικρά, οδοντωτά και έχουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα αγριοράδικα μαζεύονται από τον χειμώνα μέχρι την άνοιξη και τρώγονται ωμά σε σαλάτες ή βραστά, σκέτα ή με κρέας . Ακόμη τα φύλλα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε λαχανόπιτες μαζί με άλλα χόρτα.
Τέλος το taraxacum είναι ισχυρό διουρητικό και μειώνει την ποσότητα των υγρών μέσα στο σώμα, αλλά αντίθετα με τα άλλα διουρητικά που προκαλούν απώλεια καλίου, τα φύλλα του περιέχουν μεγάλες ποσότητες καλίου που τις παρέχουν στον οργανισμό. Η ρίζα και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την πρόληψη αλλά και την καταπολέμηση της πέτρας στη χολή.


ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ-Urtica dioica

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 80 εκατοστά. Τη συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους και καλλιεργημένους τόπους. Μαζεύονται τα νέα φύλλα το χειμώνα μέχρι την άνοιξη πριν ανθίσει για πίτες ή τσιγαριστά .

ΧΟΙΡΟΒΟΤΑΝΑ

Ετήσιο φυτό που φτάνει τα 20 εκατοστά. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Τα φύλλα του είναι σκούρα πράσινα χνουδωτά.Μαζεύεται το χειμώνα μέχρι την άνοιξη για βραστά μόνο του ή με άλλα χόρτα.Χρησιμοποιείτε και για πίτες μαζί με άλλα χόρτα.

13 σχόλια:

fractal είπε...

δεν ήξερα λοτι το μάλαθρο είναι το φινόκιο.
Το μάλαθρο κάνει πολύ καλό στην όραση.
Το τρώνε τα φίδια που έχουν πολύ δυνατή όραση
Το όνομάτου προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό "μάλλα θρώσκω" που σημαίνει βλέπω καλά,,

kostas είπε...

Σ ευχαριστω για τις σημαντικες πληροφοριες και να συμπληρωσω μερικες ακομα που βρηκα:
Το φινόκιο είναι ένας μεγάλος άσπρος βολβος, ουσιαστικά η ρίζα του μάραθου.
Με τους σπόρους του μάραθου μπορούμε να αρωματίσουμε κρέατα, παστα & τουρσιά. Το άρωμα και η γεύση του θυμίζουν ούζο. Συνδυάζεται επίσης με θαλασσινά & ψητά κρέατα. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί σε πίτες ή/και σαλάτες.
Στην Ιταλία το τηγανίζουν παναρισμένο ή το ψήνουν στο γκριλ και το περιχύνουν απλά με ελαιόλαδο και λεμόνι, στην Γαλλία το γκρατινάρουν στον φούρνο με μπεσαμέλ και εδώ στην Ελλάδα έχουμε πολλά πιάτα όπως κατσικάκι με μάραθο, χταπόδι ή σουπιές με μαραθόριζα, χορτόπιτες, μάραθος με αγγινάρες και κουκιά.

Σαλάτα με φινόκιο και ρόκα

Συστατικά
2 ρίζες φινόκιο
2 ματσάκια ρόκα
3 κόκκινα γκρέϊπφρουτ
12 ελιές καλαμών
¼ φλ. ελαιόλαδο
1 κ. σούπας μπαλσάμικο
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
Καθαρίζουμε από τα εξωτερικά φύλλα το φινόκιο κόβουμε τις άκρες του, το κόβουμε στη μέση και στη συνέχεια σε πολύ λεπτές λωρίδες.
Καθαρίζουμε τη ρόκα από τα κοτσανάκια της και την κόβουμε σε χοντρά κομάτια με το χέρι.
Αφαιρούμε τη φλούδα και την άσπρη μεμβράνη από τα γκρέϊπφρουτ και τα κόβουμε σε φέτες.
Τέλος ψιλοκόβουμε τις ελιές αφού βγάλουμε τα κουκούτσια τους.
Ετοιμάζουμε την βινεγκρέτ με το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο και το αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε όλα τα λαχανικά σε μπολ και τα περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.
Καλημερα και Καλη ορεξη:)

fractal είπε...

Ευχαριστώ πολύ.
Η σαλάτα φαίνεται υπέροχη
Θα την φιάξω οπσδήποτε αν μου πεις και τι είναι η βινεγκρέτ.
Το fractal δεν τα πάει τόσο καλά με την κουζίνα.
Ευχαριστώ.

kaneis είπε...

Παιρνουμε το λαδι,το ξυδι,αλατι, πιπερι και τα ανακατευουμε ολα μαζι το αποτελεσμα το λενε βινεγκρετ.
Εγω βαζω ολα τα υλικα σε ενα ποτηρακι και τα χτυπαω για λιγο στο μιξερ του φραπε και κανουν ωραιο δεσιμο.
Μπορεις να βαλεις αγαπημενα σου μυρωδικα εαν θελεις,ριγανη,βασιλικο η μουσταρδα κτλ.
Εναλλακτικα υπαρχει και το λεμονι αν δεν σου αρεσει το ξυδι,εμενα μου αρεσουν και τα δυο και κανω αρκετους πειραματισμους..
Σε ευχαριστω Φρακταλ..
σε επισκεπτομαι συχνα..
Ολοι Φρακταλ ειμαστε.. συμπαν εν συμπαντι.
Να σαι καλα και να γελας:)

fractal είπε...

Ναι... Είδες.. Πολύ όμορφα το διατύπωσες...
Σύμπαν εν Σύμπαντι.
Ισχύει όμως και το ανάποδο..
Γελώ..μέχρι βαθέων ρυτίδων..
Σε ευχαριστώ.
Αλλά γιατί με επισκέπτεσε σιωπηλά.
Δεν κάνει..Κάνει?
Kαι γιατί ξαφνικά έγινες ο "κανένας"?

kaneis είπε...

Kαι φυσικα κανει!:)ειπε κανεις πως δεν κανει;...
Πριν με γνωρισεις ημουν ο firestarter , μετα εγινα kostas και τωρα ειμαι ο kaneis,αυριο ποιος ξερει:)
Μηπως εχεις καμμια ιδεα:)?

fractal είπε...

Mμμμμμ....Για να βάλω σε λειτουργία το πρόγραμμα εξεύρεσης δρόμου για το πλήσίον απόμακρο...

Ανάβουν όλα τα λαμπιόνια και τρίζουν όλα τα γρανάζια..

Περίμενε...σκέπτομαι..

Μπα τίποτα πρωτότυπο...
Όλα συγκλίνουν στο όνομα κάποιας Ηλιακής θεότητας, όπως
Ωρος
Μίθρα
Περσέας
Απόλλωνας
Ηλίας..
Κάτι από αυτά θα σου κάνει.
Κάνει?

kostas είπε...

Ηλιακη θεοτητα!;
Πρωτα να σε ευχαριστησω για ολα τα λαμπακια και τα γραναζια που εβαλες, σε λειτουργεια:)Παρολα αυτα δεν μπορω να οικιοποιηθω καποιο ονομα απο αυτα.
Νομιζω οτι οπως το αποτυπωμα η ιριδα το dna και αλλα στον ανθρωπο ειναι μοναδικα ετσι πρεπει να υπαρχει και ενα ''υπερβατικο ονομα'' που θα δονηται στην ποιοτητα του φορεα του,το μυστικο ονομα που λεμε..και θυμηθηκα μια ιστορια που ειχα διαβασει: Οταν η ισιδα εκανε τον ωρο,θελησε να τον κανει πανισχυρο.ηταν παρα πολυ εξυπνη και επιδεξια και γνωριζε αψογα τις μαγικες τεχνες.ομως για να καταφερει αυτο που ηθελε για τον υιο της χρειαζοταν το πιο δυσκολο συστατικο:το μυστικο ονομα του ρα.του μεγιστου θεου,του θεου του ηλιου.ηξερε πως σε καμια περιπτωση δεν θα της το ελεγε γιατι ετσι θα εχανε την απολυτη δυναμη και θα ηταν ευαλωτος απεναντι σε εκεινη και σε οποιον αλλο το μαθαινε.ετσι σκεφτηκε ενα τεχνασμα...
με τα πανισχυρα ξορκια και την δυνατη μαγεια της οποιας ηταν αψογη γνωστρια,δημιουργησε ενα φιδι που αλλο ομοιο δεν υπηρξε ποτε και το εστειλε διπλα στο θεο.οταν το φιδι τον δαγκωσε,εκεινος σαστισμενος το κοιταξε και μολις δεν το αναγνωρισε,τρομοκρατηθηκε.αρχιζοντας να νιωθει το δηλητηριο να κυλαει μεσα του,γεματος αγωνια φωναξε την ισιδα και ζητησε την βοηθεια της.της ειπε πως δεν αναγνωριζει το πλασμα που του επιτεθηκε,πως δεν ανηκει στα δικα του δημιουργηματα,σε αυτα που εκεινος εφτιαξε και σκορπισε στη γη.αρα αφου δεν προερχεται απο αυτον,δεν ξερει και πως να γιατρευτει.εκεινη του ειπε πως θα μπορουσε να τον γιατρεψει μονο με ενα ανταλλαγμα,το μυστικο του ονομα....
στην αρχη ο θεος διστασε και αρνηθηκε,ομως καθως ενιωθε το δηλητηριο να τον νικα,αναγκαστηκε και το ψιθυρισε στο αυτι της θεας,ξορκιζοντας την να μην το πει ομως σε κανεναν αλλον...
ετσι,εκεινη τον θεραπευσε αφου το δηλητηριο ηταν δικη της δημιουργια και εδωσε στον γιο της την δυναμη που ηθελε και ο ωρος εγινε και εκεινος ηλιακος θεος,σχεδον ταυτοσημος με τον ρα...
Επιστρεφω στο Κωστας μεχρι νεωτερας εμπνευσεις:)

fractal είπε...

Θα υπερασπιστώ το όνομα "ΠΕΡΣΕΑΣ"
Αν ψάχνεις μια εσωτερική συνοχή, με το όνομα, χωρίς δηλητήρια και φόνους, το όνομα "Περσέας" θα σου ταιριάζει..
Το μόνο κακό που εξόντωσε ο Περσέας είναι και το πιό αντιπροσωπευτικό.
Εκείνο το πρόσωπο που όποιος το κοίταζε πέτρωνε.
Το πρόσωπο της Μέδουσας. Της απόλυτης έκφρασης του κακού.
Το πρόσωπο που πετρώνει τη ζωή σε κάθε έκφρασή της.
Λέω να το ξανασκεφθείς..
Υ.Γ
Ιερουργώ καθημερινά στο ναό του..

Περσέας είπε...

Το συμπαν μιλησε :) Ευχαριστω!

fractal είπε...

Eγώ ευχαριστώ. Τίμησες το θεό που καθημερινά ιερουργώ.
Και τη φωτογραφία σου την έχω δει.
Αν δεν κάνω λάθος στο Μετροπόλιταν μουσείο της Νέας Υόρκης!!!
Σκύβω ταπεινά το κεφάλι στη Θεότητα του βασιλειά Ήλιου.
Με την ευχή του Σύμπαντος Κόσμου, πορεύεσαι..

Περσέας είπε...

Ειθε τα εργα μου,να ειναι ανταξια του ονοματος..
Κραταω την ευχη σου Φυλακτο..
Ιερε Βαπτιστη..πλυνε με στο Φως...

Πες μου αν θελεις για τον τροπο που ιερουργεις..
Η φωτογραφια του προφιλ ειναι απο
εργο του Benvenuto Cellini χαλκινο, χυτευμενο το 1554,βρισκεται στην Φλωρεντια και συγκεκριμενα στην Piazza della Signora.
Ανοιξε το λινκ να απολαυσεις:)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Firenze.Loggia.Perseus01.JPG

fractal είπε...

Άνοιξα το λινκ. Όντως, στη μικρή φωτογραφία δεν μπορούσα να το ξεχωρίσω. Στη φωτογραφία σου,μοιάζει πολύ με αυτό που είδα στο Μητροπολιτικό μουσείο της Νέας Υόρκης.
Βαρύ το φορτίο που μου αναθέτεις.
Μπορώ να σου δείξω το φως, αλλά θα λουστείς μόνος σου.

Εδλω έχω ιερουργήσει με τρεις αναρτήσεις.

"ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΕΜΑΤΑ ΦΩΣ"
"Ο ΗΣΙΟΔΟΣ ΚΑΙ ΕΓΩ"
"ΧΡΟΝΟΣ.. Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ"

'Ομως θα σου στείλω μια μεγάλη τελετή..στο όνομα του ΠΕΡΣΕΑ

Αν έχεις μέιλ στο προφίλ σου θα την στείλω αμέσως.
Και καθώς ξημερώνε θα καταλάβεις πως έχεις ευλογηθεί..